fbpx

Vaak gestelde vragen

We sommen onze vaak gestelde vragen graag voor je op.

Vraag in de kijker

Wanneer rendeert mijn zonnepanelen installatie?

Vanaf de dag dat u een installatie hebt laten plaatsen betaalt u 5 a 10 euro per maand aan uw energiefactuur. binnen 6 a 12 jaar hebt u dan uw zonnepanelen terug betaald en moet u niet meer voor energie betalen!

Opmerking

De terugverdientijd van uw panelen zijn afhankelijk van de energietarieven.

FAQ

Vaak gestelde vragen

Vragen over zonnepanelen

Als het gaat om de installatie van zonne-energiesystemen, is het begrijpelijk dat u wilt weten wie deze installaties uitvoert. Bij Solarized hebben we een team van hoogopgeleide en ervaren installateurs die gespecialiseerd zijn in het installeren van zonne-energiesystemen van topkwaliteit. Onze installateurs zijn grondig getraind en beschikken over de benodigde certificeringen en vergunningen om ervoor te zorgen dat uw zonne-energiesysteem veilig en efficiënt wordt geïnstalleerd. Wanneer u kiest voor Solarized, kunt u erop vertrouwen dat uw installatie in goede handen is.

 

De installatietijd kan bij Solarized variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van het systeem en de complexiteit van de installatie. Onze deskundige installateurs werken echter efficiënt en effectief om ervoor te zorgen dat de installatie zo snel mogelijk wordt voltooid, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit en veiligheid van het werk. Over het algemeen kan de installatie van een zonne-energiesysteem bij Solarized worden voltooid binnen een tijdsbestek van enkele uren tot enkele weken, afhankelijk van de omvang van het project. Neem contact met ons op voor meer informatie over de installatietijd en planning, zodat we samen kunnen zorgen voor een soepel verloop van uw zonne-energieproject.

 

Bij Solarized Hasselt kunt u rekenen op zonnepanelen van topkwaliteit die een levensduur hebben van vele jaren. Onze hoogwaardige zonnepanelen zijn ontworpen om duurzaamheid en betrouwbaarheid te bieden gedurende hun hele levenscyclus. Bovendien bieden we bij Solarized Hasselt een garantie van maar liefst 30 jaar op onze zonnepanelen. Zo heeft u jarenlang zorgeloos profijt van uw zonne-energiesysteem. Neem vandaag nog contact op met Solarized Hasselt voor meer informatie over onze hoogwaardige zonnepanelen en om te ontdekken hoe u kunt bijdragen aan een duurzame toekomst.

 

Bij Solarized begrijpen we hoe belangrijk het is om uw zonnepanelen in goede conditie te houden om optimaal te kunnen profiteren van de voordelen van zonne-energie. Daarom bieden wij een volledig pakket voor reiniging en onderhoud van uw zonnepanelen. Het is van cruciaal belang om uw zonnepanelen regelmatig schoon te maken om de opbrengst en de efficiëntie van uw systeem te maximaliseren. Als u uw zonnepanelen niet regelmatig laat reinigen, kan dit leiden tot verlies van rendement tot wel 20%.

Met ons full omnium pakket, bieden we u een jaarlijkse schoonmaakbeurt van uw zonnepanelen, tien jaar lang. Hierbij zorgen onze deskundige technici voor een grondige reiniging van uw zonnepanelen, zodat uw systeem op zijn best blijft presteren. Bovendien bieden we ook regelmatige onderhoudsbeurten om eventuele problemen tijdig op te sporen en op te lossen. Neem vandaag nog contact op met Solarized om meer te weten te komen over ons full omnium pakket en hoe wij u kunnen helpen om uw zonnepanelen in topconditie te houden. Zo kunt u blijven genieten van de vele voordelen van zonne-energie voor vele jaren.

 
 

Uw dak hoeft niet perfect naar het zuiden te zijn gericht om te profiteren van de voordelen van zonne-energie. Zonnepanelen kunnen al elektriciteit genereren van daglicht, zelfs op bewolkte dagen. Bovendien zijn er technologieën beschikbaar die de efficiëntie van uw zonne-energiesysteem kunnen optimaliseren, zelfs als uw dak niet perfect naar het zuiden gericht is.

Bij Solarized Hasselt bieden we op maat gemaakte zonne-energiesystemen die zijn ontworpen om de unieke eigenschappen van uw woning of bedrijfspand te benutten. Onze deskundige adviseurs zullen uw dak beoordelen en een systeem aanbevelen dat het beste past bij uw energiebehoeften en de oriëntatie van uw dak. Of uw dak nu naar het noorden, oosten, westen of zelfs schuin gericht is, bij Solarized Hasselt zorgen we ervoor dat u optimaal kunt profiteren van de vele voordelen van zonne-energie. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en ontdek hoe u kunt bijdragen aan een duurzame toekomst.

 

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, hangt af van verschillende factoren, waaronder uw energieverbruik, de grootte van uw woning en de efficiëntie van de zonnepanelen zelf.

Over het algemeen heeft een gemiddeld gezin in België genoeg aan 10 tot 15 zonnepanelen om in hun energiebehoeften te voorzien. Maar om het juiste aantal zonnepanelen te bepalen dat u nodig heeft, is het het beste om een afspraak te maken met onze experts. Onze deskundige adviseurs zullen uw energieverbruik evalueren en een op maat gemaakt zonne-energiesysteem ontwerpen dat voldoet aan uw specifieke energiebehoeften en budget.

Bij Solarized Hasselt bieden we een breed scala aan zonnepanelen en systemen van topkwaliteit die zijn ontworpen om de hoogste efficiëntie te bieden en uw energiekosten te verlagen. Neem vandaag nog contact op met ons om een afspraak te maken met onze experts en te ontdekken hoe u kunt bijdragen aan een duurzame toekomst met zonne-energie.

 

Vragen over een thuisbatterij

Neen. Om in aanmerking te komen voor de premie 2021 moet:

  • de thuisbatterij geplaatst en gekeurd zijn in 2021,
  • er een digitale meter aanwezig zijn in 2021 én
  • de premie aan de hand van een volledig dossier uiterlijk op 31.12.2021 aangevraagd zijn.

Is de levering of de plaatsing van uw thuisbatterij of digitale meter uitgesteld tot 2022, dan zal u pas in 2022 de premie voor de thuisbatterij kunnen aanvragen. In 2022 bedraagt de premie max.1725 euro, max 40% van de factuur incl. btw (tegenover max. 2550 euro, max. 40% van de factuur incl. btw in 2021).

 

 

De kostprijs van een batterij wordt vooral bepaald door de capaciteit en de kwaliteit van de cellen. De capaciteit van de huidige thuisbatterijen start al vanaf 2 kWh en loopt op tot meer dan 10 kWh. 

Essentieel is dat u uw stroomgebruik en opslag afstemt op uw stroomproductie. Een gemiddeld gezin gebruikt ongeveer 10 kWh per dag. Omdat zonnepanelen tijdens zonnige periodes een groot deel van uw elektriciteitsbehoefte dekken en de batterij dan niet ontladen wordt, kan de thuisbatterij het best kleiner gedimensioneerd worden.  

Om ervoor te zorgen dat de kosten voldoende opwegen tegen de baten, wordt aangeraden om per kWp zonnepanelen een batterij van 1 tot 1,5 kWh te voorzien. 

Voor een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kWp wordt ideaal gezien een thuisbatterij met een capaciteit van 4 tot 6 kWh geplaatst.  Een batterij gaat gewoonlijk 10 tot 20 jaar mee en is vooral bruikbaar voor dagopslag (cycli van een aantal uren), maar zeker niet voor seizoensopslag (om een teveel aan stroom opgewekt in de zomer voor de winter bij te houden).

Over het algemeen is een kleinere thuisbatterij iets duurder per kWh capaciteit dan een groter exemplaar. Een thuisbatterij van 3 kWh heeft een richtprijs van ongeveer 4.000 euro. Een batterij van 8 kWh een richtprijs van 5.000 tot 8.000 euro en een batterij van 14 kWh is de richtprijs zo’n 10.000 euro. Deze prijzen zijn inclusief 6% btw en plaatsing (btw-tarief voor plaatsen thuisbatterij in woning jonger dan 10 jaar bedraagt 21%).

Ja. Je kan de premie voor thuisbatterijen combineren met de premie voor zonnepanelen.  

 

 

Een elektrische wagen is eigenlijk een ‘batterij op wielen’.  Wie zijn wagen slim oplaadt als er veel zon is, heeft wellicht maar een beperkte meerwaarde aan een thuisbatterij.   

Is het niet mogelijk om overdag stroom van de zonnepanelen in uw autobatterij op te slaan, dan kan een thuisbatterij wel interessant zijn. Vooral om in het elektriciteitsverbruik van uw huishouden te voorzien als er geen of weinig zon is. U zou dan ook uw elektrische auto ’s avonds (gedeeltelijk) kunnen opladen met stroom van de zonnepanelen, vanuit de thuisbatterij. Hou er wel rekening mee dat de batterij van een elektrische wagen veel groter is dan de doorsnee thuisbatterij en dat er stroomverliezen zijn bij (ont-)laden. U zal dus wellicht uw autobatterij niet volledig kunnen opladen met behulp van een thuisbatterij.  

Een thuisbatterij kan bij de invoering van het capaciteitstarief een rol spelen om uw maandpiek te verlagen. Als u uw voertuig 's avonds gewoon via het elektriciteitsnet oplaadt, verhoogt het laden uw standaardavondpiek (elektrisch kookvuur, oven, koelkast, verlichting, tv, ...) waardoor uw  maandpiek (die de basis vormt voor het capaciteitstarief) stijgt. Met een thuisbatterij kan u de kortstondige pieken van grotere verbruiksposten zoals een kookvuur of oven opvangen. 

Onze installateur kan met u nagaan of een thuisbatterij zinvol is voor uw persoonlijke situatie.  

Vragen over laadpalen

Om te besparen op arbeidskosten is het verleidelijk om zelf je dakherstelling, isolatie … uit te voeren. Toch schakel je beter een ervaren dakwerker in. Een professional heeft niet alleen de nodige kennis om je dakwerken tot in de puntjes uit te voeren, maar beschikt ook over het nodige (veiligheids)materiaal.

Daarnaast maak je alleen aanspraak op premies en andere financiële voordelen (zoals het verlaagd btw-tarief van 6%) wanneer je samenwerkt met een erkend dakwerker. Doe-het-zelven is dus niet altijd voordeliger dan samenwerken met een vakman.

Dat hangt vooral af van het type dakwerk. Een dakherstelling laat je best zo snel mogelijk uitvoeren om ergere schade te vermijden. Je dak laten reinigen doe je best wanneer het buiten niet te warm is, niet regent en niet vriest. Een ervaren dakwerker geeft niet alleen advies, maar informeert je ook over het beste moment om je dakwerken te laten uitvoeren. Kom in contact met meerdere dakwerkers via onderstaand offerteformulier:

De term dakwerken dekt een brede lading. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten dakwerken die je kan laten uitvoeren:

1. Nieuwe dakbedekking plaatsen
2. Nieuwe dakconstructie plaatsen
3. Daklicht plaatsen
4. Dak isoleren
5. Dak reinigen en ontmossen
6. Schoorsteen reinigen
7. Dakherstelling

Vragen over energiebeheersystemen

Het is best eenvoudig: je huishoudelijke apparaten worden automatisch ingeschakeld wanneer de zon schijnt en er voldoende energie wordt opgewekt. Ongeacht of u daadwerkelijk thuis bent of niet.

De kost hangt af van het type oplossing, de inbegrepen functionaliteiten en de mogelijkheden om door de meetinformatie te navigeren.

Voor een instapmodel betaal je tussen 50 en 90 euro. Kies je voor een toepassing die ook als slimme thermostaat fungeert, dan loopt het prijskaartje op richting enkele honderden euro’s. Daarnaast zijn er ook abonnementsformules mogelijk, waarbij energiemonitoring bijvoorbeeld 24 euro per jaar kost.

Een energiebeheersysteem helpt je om de stijgende energiekosten te drukken en je zelfverbruik te optimaliseren door de geproduceerde hernieuwbare energie volledig te benutten. Daarvoor heb je bruikbare realtime-inzichten nodig en moet je de energiestromen in je huis kunnen automatiseren. Toestellen moeten automatisch worden in- of uitgeschakeld wanneer de productie erg hoog of laag is en overschotten moeten worden opgeslagen voor later. 

Vragen over dakwerken

Het hangt af waar je gaat laden. Thuis laden is in de meeste gevallen goedkoper dan een publiek laadpunt.

Een gemiddelde elektrische auto verbruikt zo een 15 à 20 kWh per 100 km. Stel dat je tarief voor elektriciteit thuis €0,25 is en je rijdt gemiddeld 15,000 km per jaar, dan zal de laadkost voor je wagen tussen €563 en €750 per jaar liggen.

Bij het laden onderweg betaal je het tarief bepaald door de laadpaalexploitant. Deze kan naast een kWh prijs ook een starttarief en een stimuleringstarief aanrekenen. 

Met je bestaande aansluiting kom je waarschijnlijk al erg ver. Je auto laadt voornamelijk ’s nachts wanneer je andere elektrische apparaten niet gebruik worden. Met onze kennis wordt jouw laadstation op het juiste vermogen en tijdstip geprogrammeerd, zodat overbelasting van je elektriciteitsnetwerk wordt vermeden.

Dynamic Load Balancing zorgt voor een optimale energieverdeling op het netwerk, zodat overbelasting niet voorkomt en de wagen steeds optimaal kan opladen. Je kan de laadsnelheid zelf bepalen.

De laadsessie stopt meestal zodra de auto volledig is opgeladen. Opgepast: sommige aanbieders hebben een prijsstructuur die je per minuut in rekening brengt. Dat betekent dat, zelfs nadat je auto volledig is opgeladen, je de prijs per minuut moet betalen (vaak beschouwd als een "kost voor het parkeren"). Overweeg dit voordat je de auto voor langere tijd parkeert. Beter is het om je auto te verplaatsen zodra het opladen is voltooid. Zo kan het oplaadpunt worden vrijgemaakt voor de volgende bestuurder.

Snelladen is niet veel anders dan normaal opladen. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het alleen sneller. Een groot verschil met normaal opladen is vooral het gebruik van gelijktsroom. Met gelijkstroom wordt de omvormer in de auto niet gebruikt, maar wordt de batterij rechtstreeks door de laadpaal opgeladen. Hierdoor zijn veel hogere snelheden mogelijk dan bij wisselstroom.

Heb je nog een andere vraag?

Stel ‘m dan hier!