fbpx

Geen zonnepanelen meer dit jaar: energiecrisis zorgt voor enorme adaptatie.

Huishoudens zijn de afgelopen weken steeds meer op zoek naar manieren om kosten in te perken, om het hoofd boven water te houden in tijden van torenhoge inflatie en exploderende energieprijzen. De vraag naar zonnepanelen is daarbij nog nooit zo groot geweest. En dat ondanks de sector dit jaar haar prijzen met 30 tot 35 procent verhoogde wegens de stijgende grondstofprijzen.

Wie zonnepanelen wil plaatsen, wacht best niet te lang. De interesse naar zonnepanelen is de voorbije tijd door het dak geschoten. Tal van bedrijven zijn genoodzaakt een klantenstop in te voeren. Nergens kan je meer panelen bestellen die dit jaar nog energie zullen opleveren. “Vervelend, maar we willen duidelijk zijn. Onze planning loopt al vol tot volgende zomer”, zegt een zonnepanelen installateur aan De Morgen.

Vraag en aanbod

Exploderende energieprijzen doen de vraag naar zonnepanelen exponentieel stijgen. Eco Technics in Brecht voelt de druk al enige tijd toenemen en beslist voor het eerst in hun 17-jarig bestaan een stop in te voeren. “70 tot 80 offerteaanvragen per dag, dat krijgen we niet meer op een kwalitatieve manier verwerkt”, zegt zaakvoerder Wim Eelen aan de krant. “Een correcte offerte vraagt tijd en mensen, en daar ontbreekt het ons aan”, klinkt het. De noodstop is een maatregel die vroeg of laat genomen moest worden. “We zien sinds half augustus een vertienvoudiging van de aanvragen in vergelijking met begin dit jaar, en de interesse stond toen ook al hoger”, aldus Eelen. “We vinden het jammer dat we de mensen niet meer kunnen helpen. Dit gaat tegen onze ondernemersgeest in. Enkel voor industriële dossiers, bestaande klanten en inwoners van onze gemeente maken we nog uitzonderingen”, voegt hij eraan toe. “Alleen als de winter niet al te streng uitpakt, is er misschien wat speling.”

Lange wachtrij

Nergens kan je nog panelen bestellen die dit jaar nog energie zullen opleveren. De agenda’s lopen overal bomvol, en daar valt nog weinig aan te veranderen. Extra personeel aannemen blijkt geen optie: “Je zou kunnen zeggen, neem extra ploegen aan, maar twee handen en een camionette volstaat niet”, zegt de zaakvoerder van Eco Technics.

“Nieuwe mensen moeten worden opgeleid. Daarnaast wordt de industrie tegengewerkt door een tekort aan kwalitatieve omvormers. Door het algemeen chiptekort moeten we daar vier tot zes maanden op wachten. Voor sommige types is de levertermijn zelfs niet gekend.”

Premie in het water

Volgens Sam De Vetter, een verkoper bij Belivert, is er behoorlijk wat beklag te horen bij de mensen. Dat komt omdat je nu nog kan profiteren van een subsidie van 1.500 euro. Volgend jaar zal dat bedrag worden gehalveerd. Begrijpelijk, maar geen ramp volgens De Vetter: “Met de ondraaglijk hoge energieprijzen maakt dat niet zoveel verschil in terugverdientijd.”

Oppassen voor oplichting

Verder waarschuwt De Vetter voor firma’s die beloven voor het einde van 2022 zonnepanelen te installeren. “Er duiken spelers op die op korte termijn zoveel mogelijk willen cashen. Ze lassen boeteclausules in waarin ze beloven de premie die je misloopt terug te betalen als de installatie niet geplaatst en gekeurd is voor 31 december 2022. Slechts een veelvoud van dat bedrag is bij de prijs geteld. Zo betaal je tot 2.500 euro voor een installatie.”

Volgens een installateur bij Belivert duiken er vooral online valse advertenties en beloftes op. “Ik zag offertes voorbij komen die 40 tot 50 procent boven de marktprijs liggen. Ze vragen meer dan 2 euro, terwijl de kilowattpiek momenteel ongeveer 1,30 euro bedraagt”, zegt hij. Het is daarom aangeraden om te bekijken wat een installateur in het verleden al heeft gerealiseerd en of hij goede recensies ontving.

Bron: Business AM
18/09/2022

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nieuwste berichten

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de energie transitie.