Een slimme thuisbatterij zorgt ervoor dat je minder stroom van het net moet afnemen op momenten dat je zonnepanelen geen of te weinig stroom produceren
In Vlaanderen heb je recht op een hogere aankooppremie.
De Vlaamse regering verleent tot 31 december 2024 een premie voor de aankoop van een thuisbatterij. We helpen je graag met de aanvraag van deze premie.
Je zelfverbruik kan 60 tot 80% bedragen (in plaats van 30%) en zo bespaar je dus meer.
Zonder batterij bedraagt je zelfverbruik – het deel van de opgewekte energie van je zonnepanelen dat je verbruikt tijdens de productie – ongeveer 30%. Als je een thuisbatterij met een grotere capaciteit koopt, vermijd je dus elk probleem. Bovendien loopt je zelfverbruik op tot 60% en in sommige gevallen zelfs tot 80% van je productie! Je verbruikt dus een veel groter deel van je eigen zonne-energie. En je bespaart maximaal op je energiefactuur!
Je vermijdt verbruikspieken, een aspect dat belangrijk wordt wanneer Vlaanderen het capaciteitstarief invoert.
De VREG, de Vlaamse energieregulator, zal het capaciteitstarief invoeren voor een gedeelte van de kosten van het elektriciteitsnet. Dit nieuwe capaciteitstarief zal rekening houden met de verbruikspieken van de netwerkgebruikers. Je batterij helpt je om zoveel mogelijk energie van je zonnepanelen zelf te verbruiken. Je neemt dus minder stroom af van het net, zodat het risico op hoge pieken verkleint. Dat betekent nog meer besparingen.
Onze Solarized energie adviseur komt langs voor een persoonlijk gesprek waarbij we de specifieke huidige én mogelijk toekomstige situatie in kaart brengen.
Op basis van je huidige en toekomstige wensen doen wij een voorstel. Wij luisteren érg goed, dus verwacht je aan een scherp, eerlijk en transparante offerte.
Wij zoeken samen naar de ideale dag en tijd zodat ons gespecialiseerd installatieteam langs kan komen. We werken secuur en laten als perfect en netjes achter.
Om een gegarandeerde 'uptime' te kunnen leveren, zorgen wij dat je thuisbatterij constant gemonitord wordt zodat je zonder problemen jouw zonne-energie kan opslaan en verbruiken.
Neen. Om in aanmerking te komen voor de premie 2021 moet:
Is de levering of de plaatsing van uw thuisbatterij of digitale meter uitgesteld tot 2022, dan zal u pas in 2022 de premie voor de thuisbatterij kunnen aanvragen. In 2022 bedraagt de premie max.1725 euro, max 40% van de factuur incl. btw (tegenover max. 2550 euro, max. 40% van de factuur incl. btw in 2021).
De kostprijs van een batterij wordt vooral bepaald door de capaciteit en de kwaliteit van de cellen. De capaciteit van de huidige thuisbatterijen start al vanaf 2 kWh en loopt op tot meer dan 10 kWh.
Essentieel is dat u uw stroomgebruik en opslag afstemt op uw stroomproductie. Een gemiddeld gezin gebruikt ongeveer 10 kWh per dag. Omdat zonnepanelen tijdens zonnige periodes een groot deel van uw elektriciteitsbehoefte dekken en de batterij dan niet ontladen wordt, kan de thuisbatterij het best kleiner gedimensioneerd worden.
Om ervoor te zorgen dat de kosten voldoende opwegen tegen de baten, wordt aangeraden om per kWp zonnepanelen een batterij van 1 tot 1,5 kWh te voorzien.
Voor een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kWp wordt ideaal gezien een thuisbatterij met een capaciteit van 4 tot 6 kWh geplaatst. Een batterij gaat gewoonlijk 10 tot 20 jaar mee en is vooral bruikbaar voor dagopslag (cycli van een aantal uren), maar zeker niet voor seizoensopslag (om een teveel aan stroom opgewekt in de zomer voor de winter bij te houden).
Over het algemeen is een kleinere thuisbatterij iets duurder per kWh capaciteit dan een groter exemplaar. Een thuisbatterij van 3 kWh heeft een richtprijs van ongeveer 4.000 euro. Een batterij van 8 kWh een richtprijs van 5.000 tot 8.000 euro en een batterij van 14 kWh is de richtprijs zo’n 10.000 euro. Deze prijzen zijn inclusief 6% btw en plaatsing (btw-tarief voor plaatsen thuisbatterij in woning jonger dan 10 jaar bedraagt 21%).
Ja. Je kan de premie voor thuisbatterijen combineren met de premie voor zonnepanelen.
Een elektrische wagen is eigenlijk een ‘batterij op wielen’. Wie zijn wagen slim oplaadt als er veel zon is, heeft wellicht maar een beperkte meerwaarde aan een thuisbatterij.
Is het niet mogelijk om overdag stroom van de zonnepanelen in uw autobatterij op te slaan, dan kan een thuisbatterij wel interessant zijn. Vooral om in het elektriciteitsverbruik van uw huishouden te voorzien als er geen of weinig zon is. U zou dan ook uw elektrische auto ’s avonds (gedeeltelijk) kunnen opladen met stroom van de zonnepanelen, vanuit de thuisbatterij. Hou er wel rekening mee dat de batterij van een elektrische wagen veel groter is dan de doorsnee thuisbatterij en dat er stroomverliezen zijn bij (ont-)laden. U zal dus wellicht uw autobatterij niet volledig kunnen opladen met behulp van een thuisbatterij.
Een thuisbatterij kan bij de invoering van het capaciteitstarief een rol spelen om uw maandpiek te verlagen. Als u uw voertuig 's avonds gewoon via het elektriciteitsnet oplaadt, verhoogt het laden uw standaardavondpiek (elektrisch kookvuur, oven, koelkast, verlichting, tv, ...) waardoor uw maandpiek (die de basis vormt voor het capaciteitstarief) stijgt. Met een thuisbatterij kan u de kortstondige pieken van grotere verbruiksposten zoals een kookvuur of oven opvangen.
Onze installateur kan met u nagaan of een thuisbatterij zinvol is voor uw persoonlijke situatie.